Gyönyörű haj, bársonyos bőr, egészséges körmök 

Hajunk szépsége

A hajjal kapcsolatos problémák általában két nagy csoportba tartoznak: a hajhullás és a hajszerkezeti problémák témakörébe. A hajhullás a nők és férfiak életét egyaránt megkeserítheti. Egy nő életének azonban alig van olyan szakasza, amelyben ne kellene a fokozott hajhullás veszélyével számolni. A terhesség, szoptatás, a fogamzásgátlók szedése illetve a klimax mind olyan hormonális változásokat jelentenek a szervezet számára, amelyek fokozott hajhulláshoz vezethetnek. A hajhullás oka sok esetben a helytelen táplálkozásban keresendő. Fogyókúra, az ételek elkészítésének módja illetve más okok miatt az elfogyasztott táplálék nem mindig tartalmazza a hajnövekedés szempontjából biológiailag értékes vitaminok, aminosavak és nyomelemek megfelelő mennyiségét. Ez a hajszálak minőségének romlásához illetve hajhulláshoz vezethet.
Fizikai illetve lelki megterhelések, betegség utáni lábadozás, stressz is okozhatnak hajhullást, csakúgy mint egyes betegségek (pl. vérszegénység, tüdőgyulladás, egyéb felső légúti megbetegedések, skarlát, kanyaró, egyes fogbetegségek) illetve bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, citosztatikumok) szedése.
Hajunkat erősen igénybe veszik a szokásos fodrászati beavatkozások (pl. festés, dauerolás, szárítás, kefélés) illetve a mindennapos környezeti ártalmak (pl. napsugárzás, röntgen és UV sugárzás), amik szintén a hajszálak szerkezeti károsodásához illetve kihullásához vezethetnek.
Hajunk minősége és mennyisége, a külső károsító tényezőkkel szembeni ellenálló képessége akkor lesz a lehetőségekhez képest a legjobb, ha az élő, osztódó és elszarusodó mátrixsejtek mindent megkapnak az optimális hajtermeléshez.

 

 

Egészséges körmök

Egy felmérés szerint a férfiak a nő arca és alakja után a harmadik legfontosabbnak a kéz és a köröm szépségét tartják. Sokat számít tehát, mennyire ápolt a női kéz, beleértve a körmöket is. A körömápolás mintegy 4000 éves múltra tekint vissza. Az egészséges köröm rózsaszínű, rugalmas, sima, fényes felületű, és naponta kb. 0,1 millimétert nő.
A haj, köröm és a bőr elváltozásai felett nem szabad szemet hunyni, hiszen ez minden esetben valamilyen egészségügyi problémára esetleg vitaminhiányra utalhat.A haj, a köröm és a bőr vitaminjai

Egyes vitaminok, nyomelemek és aminosavak nagyon fontosak a haj-, a bőr- és a körömápolásban, mint például a B-vitaminok, a biotin, a folsav, a cink, a réz, a vas, a metionin és a cisztin. Nem megfelelő táplálkozás, fogyókúra vagy valamilyen fennálló betegség esetén ezekből az anyagokból nem kerül elegendő mennyiség a szervezetbe. Ha a hiányuk tartósan fennáll, előfordulhatnak olyan problémák, melyek a külsőnkön jelentkeznek, pl. hajhullás, gyenge, töredező körmök, száraz, hámló bőr.

 

  • AMINOSAVAK (metionin, cisztin): a kollagén és a keratin fő alkotóelemei, amelyek a haj és a köröm elsődleges strukturális fehérje összetevői. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően, megvédik a hajat és a körmöket a toxikus anyagoktól.
  • B-VITAMINOK: megfelelő B-vitamin ellátottság egyensúlyban tartja a szervezet biológiai folyamatait, elsősorban az idegrendszer normális működését. Az alacsony B-vitamin szint gyakran jár együtt hajhullással, töredezett hajjal és körmökkel.
  • CINK: magas koncentrációban található a hajban, hiánya törékeny hajhoz és töredező körmökhöz vezethet.
  • RÉZ: a szervezet szöveteinek (kollagén, elasztin) alkotóelemeinek nélkülözhetetlen összetevője.
  • VAS: hiánya hajhulláshoz és töredező, gyenge körmökhöz vezethet.
  • ÉLESZTŐ: természetes B-vitamin forrás.


back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication