A prosztata-megnagyobbodásrólA jóindulatú prosztata-megnagyobbodás a férfiak leggyakoribb jóindulatú tumora, amely az 50 év feletti férfiak több mint felénél okoz panaszokat. A betegség leggyakoribb tünete a gyakori és sürgető vizelési inger, amely igen gyakran éjszaka is jelentkezik, ezért jelentős mértékben befolyásolja a férfi és a vele együtt élők életminőségét is.

 

Mit kell tudni a prosztatáról és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásról?
 

A prosztata hivatalos magyar neve dülmirigy. Ez a kifejezés azonban sem a köznapi, sem a szakmai, sem a tudományos nyelvben nem használt, a prosztata elnevezés az elfogadott és általánosan ismert. A prosztata járulékos nemi mirigy, amelynek funkciója a férfi teljesítőképességének támogatása (szaporodás). Az ondóplazma 15-30%-át adja. Ezen kívül védelmet nyújt az alsó húgyuti szervek fertőzéseivel szemben.
A prosztata a felnőtt férfiban kb. 20g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv, melynek hátsó felszíne a végbél felől tapintható. A prosztata körülöleli a húgycsövet, azt a vezetéket, amelyen keresztül a vizelet a húgyhólyagból a hímvesszőn keresztül kiürül.
A prosztata növekedését és működését több hormon szabályozza, amelyek közül az androgének (férfi nemi hormonok) a legfontosabbak és közülük is a dihidrotesztoszteron, mely a tesztoszteronból képződik az 5-?- reduktáz enzim hatására. Az androgének egyensúlyt tartanak a sejtek növekedése és pusztulása között. Fenntartják a prosztata nagyságát és funkcionális egységét, azonban a felső szabályozás pontatlansága esetén a sejtek növekedése javára tolhatják el az egyensúlyt. A hipotalamusz-agyalapi mirigyek-herék-prosztata tengely teremti meg a hormonális alapot a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (JPM) kialakulásához.
Az elzáródásos vizelési panaszokat okozó krónikus lefolyású jóindulatú prosztata-megnagyobbodás egyike a legrégebben ismert leggyakoribb betegségeknek, és jelenleg is a legtöbb férfi emiatt fordul orvoshoz. Magyarországon statisztikai adatok szerint évente kb. 400.000 beteg szorul kezelésre. Felismerve azt a tényt, hogy az érintett populáció nagyságrendjéből, a betegség gyakoriságából adódóan világszerte nagyszámú megbetegedéssel kell számolni, a WHO patronálásával 1991-ben egy Nemzetközi Egyeztető Bizottságot hoztak létre, amely a JPM-al kapcsolatosan egységes szemlélet megteremtését, diagnosztikus és terápiás javaslatok kidolgozását tűzte ki céljául.
A nagy betegszámot átfogó nemzetközi statisztikai vizsgálatok szerint a JPM nagyon gyakori állapottá válik az életkor előrehaladtával. Mindez számokban kifejezve: a 30-40 éves férfiak 10-25 %-át, az 50 év feletti férfiak 50 %-át, a 70 év felettiek 75 %-át a 80 év felettiek 90 %-át érinti a jóindulatú prosztata megnagyobbodás.
A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás akkor alakul ki, amikor a prosztatán belül a sejtek száma elkezd növekedni, és ezáltal növekszik a mirigy mérete is. Ez a megnagyobbodás lassan és fokozatosan alakul ki. A legtöbb férfi észre sem veszi a JPM tüneteit, csak akkor, amikor vizelet ürítése megváltozik. Amikor a prosztata megnagyobbodik, nyomást gyakorol a húgycső falára, akadályozva a vizelet normális áramlását. A prosztata simaizmokat is tartalmaz, amelyek akaratunktól függetlenül összehúzódnak és nyomást gyakorolnak a húgycsőre, ami szintén befolyásolja a normális vizelet ürítést.
A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kísérő tünetei nagyon változatosak lehetnek: elsősorban különféle vizelési zavarokkal járnak együtt, másodsorban pedig a pangó vizelet miatt gyakran kialakuló gyulladás okoz panaszokat.

 

Kísérő tünetek lehetnek:
 
 • Gyakori és sürgető vizelési inger (nappal és éjszaka is)
 • Gyakori és sürgető vizelési inger (nappal és éjszaka is)
 • Préseléssel elindított nehéz vizelés
 • Gyenge vizeletsugár
 • Elakadt, majd újrainduló vizeletsugár
 • Tökéletlen húgyhólyag-kiürítés
 • Ürítés után is maradék vizelet érzése a hólyagban
 • Vizelet visszatartási nehézségek, utócsepegés

A panaszok nem függenek össze egyértelműen a megnagyobbodott prosztata méretével. Ez azt jelenti, hogy, a normálisnál 3-4-szer nagyobb prosztata esetén is lehet panaszmentes valaki, míg egy alig megnagyobbodott, ritka esetben meg sem nagyobbodott prosztata is okozhat súlyos vizelési nehézségeket.
A jelentkező tünetek az érintett férfiak mindennapi életét, munkáját, szabadidős tevékenységét is befolyásolják, sőt hatással vannak a családtagok életére is. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő beteg megzavarja családja életét, hiszen éjszaka a sürgető vizelési inger miatt gyakran felkel, felkeresi a mellékhelyiséget. Mindennapi életét is olyan rutinná váló szokások alakítják, amely a gyakori és sürgető vizelési inger negatív hatásait próbálják ?orvosolni?. Ilyen lehet pl. az, amikor utazás előtt a panaszos férfi csökkenti a folyadékfogyasztást, mindezek ellenére néhány óránál tovább nem tud egyfolytában autót vezetni. Ez különösen csúcsforgalomban, egy nagyvárosi dugóban okoz feszültséget, hiszen a fennálló vizelési inger elterelheti a vezető figyelmét, fokozva ezzel a balesetveszélyt. Egy-egy elindulást végtelenné nyújthat a fürdőszobában eltöltött hosszú készülődés. A beteg hiába töltött akár 10 percet is a mellékhelyiségben, mégis úgy érzi, hogy hólyagja tele van, nem ürült ki rendesen. A szabadidős programokat szintén nem lehet nyugodtan megtervezni, hiszen egy hosszabb filmet, egy színházi előadást, egy meccset nehéz végignézni úgy, ha közben sürgető vizelési inger kínozza a beteget. Ezek a problémák zavarják az érintettet a megszokott életvitelében, hatással vannak általános közérzetére is. A kellemetlen tünetek miatt a beteg állandóan szorong, ami pszichés állapotán is meglátszik. Az állandó stressz a magánéletben, de a munkahelyen is feszültséget okozhat.

Bár a betegség jóindulatú, kezelése nem csupán a korábban megszokott életvitel visszaállítása miatt fontos. A vizeletürítési zavarok fokozhatják a fertőzésveszélyt, a gyulladások pedig már nemcsak a húgyutakat, hanem a veséket is károsíthatják.

 

Mindezek ellenére sokan azonban mégsem fordulnak orvoshoz, hiszen
 
 • szégyenérzetet kelt, hogy a problémák a vizeléssel kapcsolatosak,
 • általános az az elképzelés, hogy az ilyen jellegű panaszok az öregedés velejárói, illetve
 • jelentős a sebészeti beavatkozástól való félelem is

A tünetek kezelés nélkül tovább súlyosbodhatnak, ezért nagyon fontos a korai felismerés és terápia. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére többféle lehetőség van már, ami minden betegnél egyénre szabottan történhet, a panaszoknak, általános állapotnak megfelelően.
Az urológusok nemzetközi szervezete által összeállított speciális kérdőív alapján pontozni lehet a panaszokat. Ezek alapján a kezelő orvos felállítja az előzetes diagnózist, értékeli az életminőséget befolyásoló tényezőket, megállapítja a kórkép súlyosságát, meghatározza a további vizsgálatok szükségességét és a betegség kezelésének módját.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelési lehetőségei a gyógyszeres terápia és a nem gyógyszeres (sebészi) kezelési módok között oszlanak meg. A gyógyszeres kezelések költségei azonban magasak, ráadásul számolni kell a nem kívánt mellékhatásokkal. Előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés befejeztével a panaszok újra jelentkeznek, esetleg fokozódhatnak.
A műtéti eljárások költségei szintén magasak, és a műtéti szövődmények is gyakoriak.
A fenti két tény miatt tehát szükségessé vált az alternatív kezelési módok kutatása.
A gyógynövénytartalmú készítmények hatóanyagainak pontos hatásmechanizmusa ugyan még nem ismert, ennek ellenére terápiás alkalmazásuk során kedvező eredmények születtek, így mára fokozatosan beépültek a JPM kezelésébe. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében a gyógynövénytartalmú készítmények alkalmazása jelenleg már széles körben elterjedt. Németországban például az enyhe és a középsúlyos tünetek gyógyszeres kezelésének több mint 90%-át gyógynövények teszik ki, de más országokban is pl. Franciaországban, Olaszországban vagy akár Japánban jelentős hagyománya van ezeknek a készítményeknek.
A gyógynövény készítmények hatása abban mutatkozik meg, hogy néhány közülük enyhíti a gyulladásos tüneteket, mások pedig a már megnövekedett prosztata méretét csökkentik, lassítják a prosztata növekedését. A gyógynövények közül a törpepálma termés kivonat, a csalángyökér, a rozspollen, afrikai szilva stb. játszanak jelentős szerepet a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében.
Bizonyos gyógynövények (törpepálma termés, csalángyökér, afrikai szilva stb.) aktív hatóanyagai behatolnak a prosztataadenóma sejtjeibe és lecsökkenti azok aktivitását. Ezen felül megakadályozzák, hogy a tesztoszteron sokkal aktívabb dihidrotesztoszteronná alakuljon, amely különösen a prosztata sejtjeire fejti ki káros hatását.

A több komponensű gyógynövénykészítmények többféle gyógynövény jótékony hatását egyesítik. Jelentőségük az, hogy alkalmasak a betegség oki és tüneti kezelésére is. Tehát egyrészt gátolják a prosztata növekedését, és csökkentik a megnagyobbodott prosztata méretét, másrészt gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

 

A prosztata megnagyobbodás kezelése során alkalmazott gyógynövények:
 
 • Törpepálma termés (Sabal serrulata fructus): ismert és kedvelt prosztatagyógyászati szere az észak-amerikai népgyógyászatnak, ahol már az indiánok prosztata-megbetegedésekben alkalmazták. Különböző zsírsavak és béta szitoszterin-glikozid összetett észtereit tartalmazza. Az 5-alfa-reduktáz enzim gátlója, megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná történő átalakulását, amely a prosztata sejtjeinek burjánzását serkenti. Csökkenti a prosztata szövetének ödémáját. A húgyivarszervek fertőzése esetén gyulladáscsökkentő hatású.
   
 • Csalángyökér (Urticae radix): Béta-szitoszterolt és cserzőanyagot tartalmaz. Csökkenti a globulinhoz kapcsolódó nemi hormonok koncentrációját, amely a szabad androgén tartalom növekedésével szabályozza a válaszul felgyorsuló anyagcsere folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a vizeletürítési zavarokat.
   
 • Aranyvesszőfű (Solidaginis virgaureae herba): Legjellemzőbb hatóanyagai a flavonoidok, a szaponinok és az illóolaj. Vizelethajtó, gyulladáscsökkent?, görcsoldó, fájdalomcsillapító és immunstimuláns hatásokkal rendelkezik.


back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication