Szívbarát zsírsavakVannak zsírok és olajok, amelyek fogyasztása káros és vannak olyanok, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegségek esélyét. Az omega - 3 zsírsavak igen jót tesznek a szervezetünknek. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak az alapvető zsírsavak csoportjához tartoznak, alapvető, mert ezek feltétlenül szükségesek az egészséges élethez.
A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a tengeri halak rendszeres fogyasztása, melyek többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak forrásai. Átlagos hazai táplálkozásunk során a napi omega-3 szükséglet töredékét fedezzük.
 

 

Miért fontos számunkra az omega-3?

 

Az omega-3 zsírsavak esszenciális, életfontosságú többszörösen telítetlen zsírsavak. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, csak a táplálékunkból tudjuk "felvenni".
A többszörösen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak az egészséges szív-és érrendszer működéséhez, gátolják az érelmeszesedés kialakulását és elősegítik a vér normális koleszterin szintjének fenntartását. Ezen felül erősítik a szervezet immunrendszerének működését, fokozzák a szellemi teljesítőképességet, segítik a bőr rugalmasságának, fiatalságának megőrzését. Ha megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavakat juttatunk a szervezetünkbe, akkor a kutatások alapján csökkenhet az Alzheimer-kór kialakulásának a veszélye és más pszichés betegségek, mint a depresszió kialakulásának kockázata is.


 

Miben találhatók meg a többszörösen telítetlen zsírsavak?

 

Elsősorban a halfélékben, ezért ajánlott a rendszeres fogyasztásuk: legnagyobb mennyiségben a hering, lazac, makréla és a tonhal tartalmazzák. Megtalálhatók még a növényi eredetű olajokban és a kemény héjú gyümölcsökben.
Mivel a táplálkozási szokások nehezebben befolyásolhatóak ? heti 3-4-szeri halfogyasztás lenne az ideális -, ezért a megfelelő omega-3 bevitelt megfelelő étrend-kiegészítőkkel lehet megoldani.


 

Kiknek ajánlott az omega-3?

 

  • szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek
  • magas koleszterinszint esetén
  • erős dohányosoknak
  • mozgásszegény életmódot folytatóknak
  • fokozott stressznek kitett egyéneknek
  • 40 év fölötti férfiak és nőknek


back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication