Lutein a szem egészségéértAzzal szinte mindenki tisztában van, hogy bizonyos vitaminoknak és nyomelemeknek fontos szerepük van számos betegség megelőzésében, és hogy étrendünk vitamintartalmának döntő kihatása van egészségünkre. Arra azonban Magyarországon még kevesen figyeltek fel, hogy táplálkozási szokásaink ugyanúgy befolyásolják szemünk egészségét, látásunk élességét, mint például ellenállóképességünket, vagy erőnlétünket.


Látásunk élességéért a szem, azon belül is a retina "sárgafolt" (más néven "makula") nevű része felel, melyet ezért az "éleslátás helyének" is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezet, és mára ez a látásromlás és az időskori vakság vezető oka. A betegséget számos tényező befolyásolja, így például a kor, a nem, vagy a szemszín, ezért a különösen veszélyeztettek közé tartoznak az idősek, a nők, valamint a világosabb szemű emberek. Számos életmódbeli tényező is növeli a makula degeneráció kialakulásának veszélyét, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás is a veszélyeztető tényezők közé tartoznak. A betegség lassan, fokozatosan fejlődik, kialakulása akár húsz évig is eltarthat.


Több friss keletű nemzetközi felmérés állítja, hogy a felsorolt tényezők mellett étrendünk is döntően befolyásolja a makula degeneráció kialakulásának veszélyét, ugyanis táplálkozásunktól függ, hogy elegendő lutein jut-e a makulához. A lutein nevű antioxidáns a makula fontos alkotórésze, mely kiszűri az ember számára káros kék fényt és féken tartja a sárgafolt degenerációjának folyamatát, így óvja látásunkat.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Egy több mint 850 embert vizsgáló amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát, feleannyian szenvedtek látásproblémákban, mint azok, akik legfeljebb havonta egyszer fogyasztottak ilyen ételeket. Egy 1999-es amerikai felmérés tanulsága szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend előnye a makula degenerációban szenvedő páciensek körében. Az Egyesült Államokban a szemészek 84%-a javasolja lutein fogyasztását és a szemorvosok 91%-a gondolja úgy, hogy a lutein fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében.
A szakértők abban egyetértenek, hogy az átlagember étrendjében csak elenyésző mennyiségű lutein szerepel. Ez érthető, hiszen kevesen esznek főtt spenótot és kelkáposztát naponta, de még akár hetente is. Ezért ? sok vitaminhoz, antioxidánshoz és nyomelemhez hasonlóan ? táplálkozásunk ilyen jellegű hiányosságait ajánlatos luteintartalmú filmtabletta fogyasztásával pótolni. Bár Magyarországon a lutein önmagában tablettaként nem kapható, a modernebb multivitamin-készítményekben már megtalálható a lutein.

 

Mit jelent az "antioxidáns"?


Az antioxidánsok onnan kapták nevüket, hogy olyan anyagok, melyek megvédik a szervezetünket az oxidáció nevű folyamattól, melynek során az oxigén hosszú távon szervezetünket is "berozsdásítja", ahogy a vasat rozsdássá teszi. Az egészségmegőrzéssel foglalkozó kutatók szerint az antioxidánsok több, mint nyolcvan betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetik, beleértve a szív- és érrendszeri betegséget, az arthritist és a rákot, ráadásul az öregedés folyamatát is lassítják, valamint védik szemünket és bőrünket a káros hatásoktól.

A legismertebb antioxidánsok a C- és az E-vitamin, a lutein, a likopin és a béta-karotin.
A likopin hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatok (pl. öregedési folyamatok) megakadályozásához. Leggazdagabb forrása a paradicsomszósz és a görögdinnye. Felmérések szerint a likopinban gazdag étrend csökkentheti bizonyos rákbetegségek és a szívroham kialakulásának kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
A béta-karotin a köröm, a haj és a bőr egészségéhez járul hozzá, mivel a béta-karotin elnyomja a bőrben az ultraviola sugárzás hatására keletkező rendkívül aktív oxigénmolekulákat. A béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárga/narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő. Ilyen például a sárgarépa, a tök, vagy a sárgabarack.

 back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication