Izületi porcaink egészségéértEgy rossz mozdulat. Egy nyilalló érzés a térdünkben vagy a vállunkban. Sokak ekkor szembesülnek avval, hogy ízületeik nem működnek úgy, ahogy szeretnék. Valami baj van. A problémának pedig számtalan oka lehet. Fiatalabbakat és időseket egyaránt érinthet. Hiszen ízületeinket sokféle módon terheljük. Terheljük a mindennapos mozgásunkkal is, de fokozott megterhelésnek vannak kitéve intenzív sportoláskor, vagy túlsúly esetén, amikor a normálisnál nagyobb súly nehezedik a csípő, boka és térd ízületekre.
 

Mi történik az ízületeinkkel?
 

Az életkor előrehaladtával a szervezet nem termel elegendő kollagént a porcok épségben tartásához. Ennek következményeként a csontvégeket borító porcok elvékonyodnak, kopnak, töredeznek. A porc a lassú elhasználódás miatt elveszti simulékonyságát, ami nehezíti az ízületek mozgékonyságát is. Így alakul ki a porckopás, az artrózis. Előrehaladott stádiumban lévő artrózisban az ízületi sejttörmelék az ízületet gyulladásba hozhatja, ezáltal a kopási folyamat még inkább felgyorsul.
Az, hogy az életkor előrehaladtával a porcszövet anyagcseréje lelassul, a porcállomány megvékonyodik, és csökken a rugalmassága, természetes folyamat. Azonban ez a folyamat nem feltétlenül csak az idősebb korúaknál kezdődhet el. Oda kell figyelniük mindazoknak, akik intenzíven sportolnak, rendszeresen járnak aerobic vagy fittnessz órákra, vagy nehéz fizikai munkával terhelik túl az ízületeiket.

Azonban az ízületi elfajulás megelőzhető, illetve késleltethető megfelelő életmóddal és odafigyeléssel, pl. testsúlycsökkentéssel, kíméletes testmozgással és gyógytornával. Ezen felül az ízületi porcok kopását késleltetjük, illetve regenerálódását elősegíthetjük olyan hatóanyagokkal, mint pl. glükózamin-szulfát, kondroitin-szulfát, amelyeket már korszerű, komplex étrend-kiegészítő tablettákban is megtalálhatunk

 

Miben segíthetnek ezek a hatóanyagok?
 

Glükózamin-szulfát: A glükózamin biztosítja az ízületek között elhelyezkedő folyadék alapvető alapanyagainak bioszintézisét. Glükózaminpótlás során az ízületi porc pusztulása lassul, és ezzel egyidejűleg megkezdődik a pusztuló szövetek regenerálódása is.
 

Kondroitin-szulfát: A porc egyik fő alkotóeleme, amelyet kiváló vízmegkötő képesség jellemez. Ezáltal biztosítja a porc mechanikus-elasztikus tulajdonságait. Alkalmazásával helyreállítódik az ízületi porc anyagcsere-egyensúlya.

A glükózamin- és kondroitin-szulfát hatóanyag-kombináció hozzájárul a normális porcképződéshez, így elősegíti az ízületek egészséges működését.

A kéz- és a térdizületek kóros kopása elsősorban a nőket, a csípő és a greincprobléma mindkét nemet egyformán sújtja. A jó életminőség megőrzésében, helyreállításában az orvos segíthet, de a legtöbb a betegen és az időben elkezdett megelőzésen múlik.back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication