Hogy többet tudjunk a vitaminokról, az ásványi anyagokról és a nyomelemekrőlEgészségmegőrzés szempontjából átmeneti korban élünk. Hazánkba - érthető módon ? több évtizedes késéssel van érkezőben az a mozgalom, amely Nyugat-Európában és a tengerentúlon az 1970-es évektől fokozatosan igazi, megőrzendő értékké emelte az egészséget és magába foglalja többek között az egészségesebb táplálkozást, az aktívabb testmozgást, a káros szenvedélyek elhagyását és megismertette velünk a fitness, újabban pedig a wellness (általános jól-lét) fogalmát. Már tudjuk, hogy egészségesnek lenni nem csak azért jó, mert nem fáj semmink, hanem, mert teljesebb, szebb életet élhetünk. Már látjuk, mit kellene tennünk, de gyakran nehezen tudunk változtatni szokásainkon. Pedig mi is megérdemelnénk, hogy a mai magyar átlagnál hosszabb ideig és jobb életminőséggel élhessünk. Ezt elérni azonban csak szemléletváltással, odafigyeléssel, továbbá kitartó, tudatos munkával lehet.
 

A táplálkozásnak központi szerepe van az egészségi állapot alakításában. Magyarországon nem is a táplálkozás mennyiségével, hanem minőségével, összetételével vannak bajok. Túl sok kalóriát, zsírt, nátriumot fogyasztunk, ezzel szemben élelmi rostokból, kalciumból, káliumból, számos vitaminból és nyomelemből a szükségesnél kevesebbhez jutunk hozzá.
 

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink kb. 40 féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek). A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, néhány mikrogrammtól a 100 milligrammos tartományig terjed, tehát bőven alatta van még az 1 grammnak is. Mégis, rendkívül kis mennyiségű előfordulásuk ellenére elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel.
 

Az ásványi anyagokat és a nyomelemeket alapvetően az különbözteti meg egymástól, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a szervezetben. Az ásványi anyagok nagyobb mennyiségük okán viszonylag könnyebben fellelhetők, a nyomelemeket azonban csak nyomokban lehet kimutatni, azaz nagyon kevés van belőlük testükben. Innen ered az elnevezés. Az ásványi anyagokat nevezik makroelemeknek is, a nyomelemeket pedig mikroelemeknek. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek egyformán fontosak. Elég, ha csak az egyikőjük hiányzik, már az is hátrányosan érinti az egészségi állapotot. A megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelembevitelt a legjobb volna a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással biztosítani, azonban számos ok miatt ez gyakran nem valósul meg. Mai életmódunk, táplálkozásunk mellett a hiányállapot nem ritkaság gyermek- és felnőttkorban sem, ezért minden életkorban fokozottan figyelni kell a megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-bevitelre. Ha hiányos táplálkozásra van gyanú (életmód, betegségek, stb. kapcsán), de különösen főleg az őszi - téli - kora tavaszi időszakban célszerű pótlólagos vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem bevitelről gondoskodni korszerű, komplex összetételű készítmények formájában.back

© Copyright 2012 Béres Pharmaceuticals Ltd.

Increst Communication